Verduurzamen van een huurwoning

Hoe pak je het verduurzamen van een huurwoning aan, zonder dat bewoners daar wekenlang behoorlijke hinder van ondervinden? Of sterker nog, zonder dat je huurders, min of meer gedwongen, gedurende uitvoering van de werkzaamheden elders dient onder te brengen? Huurders zitten er niet op te wachten, ook al hebben ze het verduurzamen van hun woning hoog op de agenda staan. Aannemers en uitvoerende arbeidskrachten lopen tegen enorme planningsproblemen aan. Vandaar de vraag; hoe kan het anders?

Verduurzamen binnen een paar weken

MutatieTrein040 verduurzaamt woningen binnen een paar weken als de huurders vrijwillig hun woning verlaten, bijvoorbeeld bij verhuizing. In de leegstaande woningen kan iedereen efficiënt zijn deel van de werkzaamheden uitvoeren. Van een energielabel D of E naar A+ of A++ door de toepassing van dubbel glas, vloerverwarming, gebalanceerde ventilatie, een warmtepomp en waar nodig extra isolatie en zonnepanelen. Een complete metamorfose van de woning. De nieuwe huurder ontvangt de sleutel en kan meteen in een instapklare woning die qua energiezuinigheid en comfort voldoet aan de laatste (strenge) eisen en meteen behoort tot de beste huurwoningen van dit moment.

Direct kostenbesparend voor de huurder

Naast het wegnemen van overlast voor bewoners biedt deze manier van werken nog andere voordelen. Voor zowel huurders als verhuurders; de energiekosten voor nieuwe huurders worden sterk teruggebracht. Nieuwe huurders hoeven geen kosten te maken voor schilder-, tegel- en stukadoorswerk bij het (her)inrichten van hun woning. Alle apparatuur die in de woning is aangebracht is nieuw en energiezuinig. Én het biedt de verhuurder de mogelijkheid om de huurprijs te verhogen tot het maximaal redelijke, om de investering terug te verdienen.

Gerealiseerd door ketensamenwerking

De eerste woningen in Eindhoven zijn op deze manier getransformeerd en binnen enkele weken opgeleverd. Door een intensieve samenwerking en planning tussen alle partijen (opdrachtgever, uitvoerende bedrijven en adviseurs) zijn uitstekende resultaten behaald. Daarom zijn met Stichting Woonbedrijf SWS.HHvL de eerste voorbereidingen al getroffen om alle woningen die zullen muteren en aan de gestelde criteria voldoen, op deze manier aan te gaan pakken.

De video geeft een uitstekend beeld van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd en welke resultaten daarmee zijn behaald. En dat binnen enkele weken! Gerealiseerd door ketensamenwerking.

TERUG NAAR DUURZAAMHEID